Ve středu 1.11.2023 proběhlo v ZŠ ve Svratce taktické cvičení zaměřené na evakuaci celé školy. Celé cvičení společně organizovalo ředitelství ZŠ ve spolupráci s SDH Svratka a OO Policie ČR v Novém Městě na Moravě.
V 9:30 byl vyhlášen poplach sirénou kvůli zakouření části školní budovy a ve spolupráci s učitelským sborem započala evakuace, která trvala pouze 3:37 minuty a to včetně přezutí a oblečení žactva. Při početní kontrole bylo zjištěno, že chybí dvě děti, proto byla do budovy velitelem zásahu okamžitě vyslaná průzkumná skupina v dýchací technice a se základním zdravotnickým vybavením. Během pár minut byly obě děti nalezeny. Chlapce vzhledem ke zranění dolní končetiny bylo nutno evakuovat na nosítkách, dívenka byla schopna opustit budovu s doprovodem hasičů. Celý cvičný zásah byl komentovaný, aby všichni věděli, co mají dělat v případě ohrožení a také se dozvěděli něco o naší práci.
Poté jsme se přesunuli na hřiště, kde již byli připraveni policisté, kteří dětem řekli něco málo o své práci a hlavně předvedli ukázky. Nejdříve byla ukázka pořádkové policie včetně zadržení nebezpečného výtržníka. Pak následovala ukázka výcviku služebního psa včetně zadržení ozbrojeného pachatele. Závěrem si mohli žáci prohlédnou jak techniku policie, tak i techniku hasičů.
Velké poděkování patří všem organizátorům cvičení, neboť bylo zvládnuto na výbornou.